Motivasi Dalam Kehidupan

    Share
    avatar
    uNcLe^ku :: انكل^كو

    Number of posts : 1935
    Registration date : 2009-03-17

    Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  uNcLe^ku :: انكل^كو on Fri Mar 20, 2009 9:15 pm

    Apakah perbezaan

    Pembimbing?
    Kaunselor?
    Psychotheraphist?

    Question Question Question


    _________________
    avatar
    Aya

    Number of posts : 1575
    Registration date : 2009-03-17
    Age : 25
    Location : rumahku terletak di bumi..malaysia..negeri sembilan..seremban..senawang.. taman sri kasih...hehehe..

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  Aya on Sat Mar 21, 2009 8:25 am

    hehe...mcm pernah ditanya soalan ni...jap...nak pikir jap... Cool
    lupa deh... Razz


    _________________
    ******************************************************************************************************

    jgn lupe click sini Razz Razz Razz


    avatar
    shasha_crysella

    Number of posts : 1066
    Registration date : 2009-03-19
    Age : 33
    Location : Kelantan

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  shasha_crysella on Sat Mar 21, 2009 12:34 pm

    insyaAllah akan diberi jawapan..tggu jap ek..
    Basketball Basketball
    avatar
    florist_tecik

    Number of posts : 679
    Registration date : 2009-03-19

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  florist_tecik on Sun Mar 22, 2009 4:24 pm

    percaya atau tak
    kdg2
    kanselor ni juga yang mbawa msalh kepada kita
    hingga aku yang melihat
    bersa agak meluat
    avatar
    florist_tecik

    Number of posts : 679
    Registration date : 2009-03-19

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  florist_tecik on Sun Mar 22, 2009 5:37 pm

    uNcLe^ku :: انكل^كو wrote:Apakah perbezaan

    Pembimbing?
    Kaunselor?
    Psychotheraphist?

    Question Question Question

    spontan
    pembimbing-penunjuk jalan
    kanselor-pembebel aka pemberi semangat
    psychot..ntah benda ntah-den pun tak tau...tapi rasanya orang yang menguruskan kita hingga kita kembali pulih dari segi mental dan fizikal

    hahahhahaha 👅 👅 👅
    avatar
    florist_tecik

    Number of posts : 679
    Registration date : 2009-03-19

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  florist_tecik on Sun Mar 22, 2009 5:49 pm

    ok
    sekarang nie
    zura nak tahu
    mcm mana kita nak buat diri kita bangkit
    kuat semngat agar mudah hadapi segala cabaran dalm kehidupan



    minta kerjasama lol! lol! study" />
    avatar
    uNcLe^ku :: انكل^كو

    Number of posts : 1935
    Registration date : 2009-03-17

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  uNcLe^ku :: انكل^كو on Sun Mar 22, 2009 7:31 pm

    "watever"(redha)

    tu je le buat kita lupakan segala masalah then bina hidup br

    Cool Cool Cool


    _________________
    avatar
    amany

    Number of posts : 814
    Registration date : 2009-03-16

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  amany on Sun Mar 22, 2009 10:39 pm

    uNcLe^ku :: انكل^كو wrote:"watever"(redha)

    tu je le buat kita lupakan segala masalah then bina hidup br

    Cool Cool Cool


    true..
    kne mulakan sesi "redha"..
    huhu..
    let bygone be bygone..
    kita ckp thru pengalaman ait, uncle..


    _________________
    everybody has skeletons in their closet
    avatar
    uNcLe^ku :: انكل^كو

    Number of posts : 1935
    Registration date : 2009-03-17

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  uNcLe^ku :: انكل^كو on Mon Mar 23, 2009 3:14 am

    dalam apa jua keadaan
    kita kene ingat
    kita hanya merancang...Allah yg menentukan
    so...
    apapun hasilnye,...redha jela
    pasti ada sebab, musabbab dan musabibal asbab nye
    tu dah bab lain pulak
    macam hikmah disebalik setiap yg berlaku la

    kdg2 kita nk kn sesuatu
    kita dah usaha sgguh2
    tp xdpt pada pandangan kita
    tetapi pada sudut lain sebenarnya kita dapat, cuma diselindungkan
    sbb...kalo nampak dapat, mungkin kita akan dapat dosa, or jd lebih teruk
    so, ALLAh sembunyikan apa yg kita dapat tu, tp pasti suatu hari...akan dibuka hijab itu dan kita akan nampak hasilnya

    ok
    cheers cheers cheers


    _________________
    avatar
    amany

    Number of posts : 814
    Registration date : 2009-03-16

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  amany on Mon Mar 23, 2009 10:53 am

    true..
    setiap benda yg jd ada hikmah..
    setiap ujian yg Allah turunkan pd kita pn ada sbbny..
    itu menunjukkan yg Dia syg pd kita + yakin yg kita boleh tanggung ujianNya..
    sbb, Allah takkan bebankan hambaNya dgn apa yg dia tak mampu!
    setiap insan ada ujian yg berbeza sbb tahap kemampuan setiap insan utk menerima ujian itu adlh berbeza juga..
    jd, di sini letaknya kepentingan motivasi..

    hidup tak selalunya lawa..
    tak selalunya ada pelangi..
    klu nk kata a bed of roses pn, duri2nya tetap ada..
    kdg2, bilamana calamity tu dtg, terasa mcm kne gelek ke bumi dek ahli sumo..
    rasa macam dah tak mampu bangkit, dah tak mampu hela nafas..
    tapi, walau apapun yg jadi, igt apa yg Dia pesan:
    Allah takkan bebankan hambaNya dgn apa yg dia tak mampu..

    no matter what, no matter when, no matter when it doesn't at all make sense, DO NOT leave God's Love Letters Compilation (kita pny the Ultimate Life Manual, the Quran).. it is the last thread to sanity even if everything else failed..itulah kunci motivasi kita..

    Hemingway once quoted: life breaks us all, but in the end, we are stronger in the broken places..

    akhir kalam,
    yakinlah pada Dia..

    tearing, huh?


    _________________
    everybody has skeletons in their closet
    avatar
    shasha_crysella

    Number of posts : 1066
    Registration date : 2009-03-19
    Age : 33
    Location : Kelantan

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  shasha_crysella on Mon Mar 23, 2009 3:38 pm

    mmg btl ape yg korang cakapkan tu..
    kita kena redha dgn ape yg Allah berikan pd kita,walaupun kadang2 ia memeritkan..
    sbgi contoh...dalam pembelajaran..sedaya upaya kita berusaha utk mendapatkan keputusan yg cemerlang..stdy smpi xtido,makan pun kurang..tapi keputusan yg kita perolehi tidak seperti yg kita impikan...mesti sedih dan kecewa kan?
    so,ape pun yg berlaku kita perlu redha dgn ketentuanNya..
    avatar
    florist_tecik

    Number of posts : 679
    Registration date : 2009-03-19

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  florist_tecik on Mon Mar 23, 2009 4:27 pm

    zura doakan
    apa yang kita hadapi
    dapat kita atasi dan terus berdiri
    tegap berdepan dengan rintangan
    mintalah Allah supaya dapat membantu kita
    sebenarnya masalh la yang mendewasakan kita
    hehhe
    avatar
    uNcLe^ku :: انكل^كو

    Number of posts : 1935
    Registration date : 2009-03-17

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  uNcLe^ku :: انكل^كو on Mon Mar 23, 2009 8:23 pm

    erm...macam tulah adik2 ku dan kakak2 ku sekalian
    sapa kaka angkat tgn?
    ahahahah
    lol! lol! lol!


    _________________
    avatar
    shasha_crysella

    Number of posts : 1066
    Registration date : 2009-03-19
    Age : 33
    Location : Kelantan

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  shasha_crysella on Mon Mar 23, 2009 9:04 pm

    sape kakak yer?
    ntah,tak taula...
    hehe..
    avatar
    uNcLe^ku :: انكل^كو

    Number of posts : 1935
    Registration date : 2009-03-17

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  uNcLe^ku :: انكل^كو on Mon Mar 23, 2009 9:05 pm

    ececec
    cam ada org xngaku jer?
    ahahahah
    lol! lol! lol!


    _________________
    avatar
    shasha_crysella

    Number of posts : 1066
    Registration date : 2009-03-19
    Age : 33
    Location : Kelantan

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  shasha_crysella on Mon Mar 23, 2009 9:11 pm

    uNcLe^ku :: انكل^كو wrote:ececec
    cam ada org xngaku jer?
    ahahahah
    lol! lol! lol!

    rilex la uncle..
    mengaku tp dalam hati jer..
    hehehe...
    avatar
    uNcLe^ku :: انكل^كو

    Number of posts : 1935
    Registration date : 2009-03-17

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  uNcLe^ku :: انكل^كو on Mon Mar 23, 2009 9:13 pm

    ngehehehe
    ok...
    alasan diterima
    cheers cheers cheers


    _________________
    avatar
    shasha_crysella

    Number of posts : 1066
    Registration date : 2009-03-19
    Age : 33
    Location : Kelantan

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  shasha_crysella on Mon Mar 23, 2009 9:18 pm

    uNcLe^ku :: انكل^كو wrote:ngehehehe
    ok...
    alasan diterima
    cheers cheers cheers

    memahami la uncle ni..
    trm ksh coz trm alasanku..
    Basketball Basketball
    avatar
    amany

    Number of posts : 814
    Registration date : 2009-03-16

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  amany on Tue Mar 24, 2009 11:44 am

    shasha_crysella wrote:mmg btl ape yg korang cakapkan tu..
    kita kena redha dgn ape yg Allah berikan pd kita,walaupun kadang2 ia memeritkan..
    sbgi contoh...dalam pembelajaran..sedaya upaya kita berusaha utk mendapatkan keputusan yg cemerlang..stdy smpi xtido,makan pun kurang..tapi keputusan yg kita perolehi tidak seperti yg kita impikan...mesti sedih dan kecewa kan?
    so,ape pun yg berlaku kita perlu redha dgn ketentuanNya..


    ehe kak shasha..
    sy nk confess sumthng neh..
    frankly speaking, sy taderla stdy smpi xtdo, mkn pn kurg..
    sbb sy xstdy pn, mkn pn cm bese..
    haha!
    Embarassed Embarassed <---- malu neh~
    kecewa?
    xpnh plk..
    dpt result k.o pn blh senyum lg..
    cm 14mac ri tu blk kg, ble sedara2 tny, "ada tips bljr x?"
    sy just gelak n ckp, "2 out of 20, yes.."
    baru terasa betapa terukny diriku ini..
    haila2..
    sbb tu dpt result teruk cmtu, wakaka..
    scratch scratch <---- apa yg aku bebel neh?haih~


    _________________
    everybody has skeletons in their closet
    avatar
    uNcLe^ku :: انكل^كو

    Number of posts : 1935
    Registration date : 2009-03-17

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  uNcLe^ku :: انكل^كو on Tue Mar 24, 2009 1:43 pm

    amany...amany
    result amany kan pawer
    knp ckp teruk?
    abaikan je apa org ckp
    mayb ms ni amany mengalami situasi mcm apa yg uncle alami dulu
    mmg lama nk bina blk semangat br
    idup br
    tp sabarlah e...kejayaan menantimu
    lol! lol! lol!


    _________________
    avatar
    amany

    Number of posts : 814
    Registration date : 2009-03-16

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  amany on Tue Mar 24, 2009 3:28 pm

    uNcLe^ku :: انكل^كو wrote:amany...amany
    result amany kan pawer
    knp ckp teruk?
    abaikan je apa org ckp
    mayb ms ni amany mengalami situasi mcm apa yg uncle alami dulu
    mmg lama nk bina blk semangat br
    idup br
    tp sabarlah e...kejayaan menantimu
    lol! lol! lol!


    wakaka..
    tp ada yg still pndg sblh mata..
    huhu uncle pn tw kn spe..
    yeah, uncle, we're in the same boat but diff cabin..
    n sy nk ckp gk, uncle phm my closet skeleton..
    arigato, uncle.. <---- mata dah basah~
    kre sy rewind+flashback blk apa yg uncle alami, ait..
    insyaAllah, ameen2..
    smge kita sme2 berjaya..
    xnk bjye sorg, sgt xbes..
    utk bina smgt+idup baru, true, bkn sng..
    bkn just say, "ok, turn to a new leaf, buhbye old life, welkam new life.."
    klulah ia as easy as ABC,ari2 sy bina smgt+idup baru..
    tp nk menapak selangkah tu bkn sng..
    byk cbrn..
    kdg2 ada yg xphm, tp taperla, biarlah ourself+God je yg phm..

    p/s: ri ni nk quote sumthng: life mengajar kita utk bwt decision..either live well or live hell..you choose, it's ur choice.. <---- mutiara jernih tu pn gugur..


    _________________
    everybody has skeletons in their closet
    avatar
    shasha_crysella

    Number of posts : 1066
    Registration date : 2009-03-19
    Age : 33
    Location : Kelantan

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  shasha_crysella on Tue Mar 24, 2009 5:11 pm

    btl tu many..
    jgn peduli apa yg org kata..
    insyaAllah kejayaan menantimu di hadapan..
    avatar
    uNcLe^ku :: انكل^كو

    Number of posts : 1935
    Registration date : 2009-03-17

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  uNcLe^ku :: انكل^كو on Tue Mar 24, 2009 6:43 pm

    xper amany
    nk senang belajar berjalan
    g kat setapak e
    kat situ kita le belajar jalan setapak demi setapak
    akakakak
    dah2 jgn nanisy2
    k
    t mata kering
    huhuuh
    lol! lol! lol!


    _________________
    avatar
    amany

    Number of posts : 814
    Registration date : 2009-03-16

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  amany on Wed Mar 25, 2009 11:27 am

    shasha_crysella wrote:btl tu many..
    jgn peduli apa yg org kata..
    insyaAllah kejayaan menantimu di hadapan..


    insyaAllah..
    jomla sume, kita berjaya sme2..
    xbesla klu sorg2..
    ^^,


    _________________
    everybody has skeletons in their closet
    avatar
    amany

    Number of posts : 814
    Registration date : 2009-03-16

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  amany on Wed Mar 25, 2009 11:28 am

    uNcLe^ku :: انكل^كو wrote:xper amany
    nk senang belajar berjalan
    g kat setapak e
    kat situ kita le belajar jalan setapak demi setapak
    akakakak
    dah2 jgn nanisy2
    k
    t mata kering
    huhuuh
    lol! lol! lol!


    wakaka..
    dish2!
    setapa eh?
    dkt je ngn umah nenek..
    blh2, t sy belajar berjalan kt setapak eh..
    kahkah..
    tader nangis dh..
    ada yg steer, alhamdulillah..
    ^^,


    _________________
    everybody has skeletons in their closet

    Sponsored content

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  Sponsored content


      Current date/time is Sun Dec 16, 2018 10:16 am