Motivasi Dalam Kehidupan

    Share
    avatar
    uNcLe^ku :: انكل^كو

    Number of posts : 1935
    Registration date : 2009-03-17

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  uNcLe^ku :: انكل^كو on Fri Apr 17, 2009 5:07 am

    Aya wrote:
    uNcLe^ku :: انكل^كو wrote:eheheh
    lain2
    mehla cite sket motivasi anda
    flower flower flower

    erm...turn aya plak... Cool
    aya ade 1 cte motivasi yg nak diberikan...
    lama dah x cte2 motivasi ni... Razz
    wlaupun daku di hospital ini x menghalang daku utk create 1 cte motivasi... Razz



    SIAPA SUKA COKLAT?

    anda tahu coklat?
    apakah coklat kegemaran anda?
    ade?
    baik...aya ingin kalian sume lakukan ni... Cool
    buat jgn x buat...


    1. bayangkan rupa coklat kegemaran anda...

    2. bayangkan warna, tekstur dan bentuk coklat tu dgn jelas...

    3. hidu bau coklat tu...anda dpt rasakan bau itu masuk ke dlm hidung anda...

    4. letakkan coklat tu di mulut anda...gigit sebahagian drpdnya...

    5. letakkannya di atas lidah anda...kemam dan nikmati coklat itu...

    apa yg berlaku dlm mulut anda sekarang?
    aya percaya...jika kalian lakukan langkah2 yg aya suruh wat sbentar tadi, mulut anda sedang dibasahi dgn air liur...
    betul?
    tetapi, soalan yg realiti...
    dimana coklat tu skarang?
    adakah ia benar2 wujud?

    TIDAK. coklat tu x wujud sama skali!anda hanya fikirkan dan gambarkan dlm fikiran anda sahaja.
    anda hanya PERCAYA.
    kesannya? mulut kita dibasahi dgn air liur kerana percaya wujudnya coklat tu...walaupun ia x wujud!
    (mlainkan kalo anda mmg tgh baca posting aya ni sambil mkn coklat...) Razz


    KEPERCAYAAN DAPAT MENGUBAH BIOKIMIA ANDA...


    sebab tu la, kalo kita benci subjek sejarah (sbg contoh)
    secara automatik apabila cikgu sejarah mengajar, otak tidak dpt memberikan tumpuan, sukar utk memahami dan rasa mengantuk...
    kenapa?
    sebab kita percaya subjek sejarah tu susah, membosankan dan menyebabkan mengantuk...
    percayakah anda ia memberi kesan langsung kpd keupayaan otak kita?

    otak memerlukan beberapa bahan biokimia bagi berfungsi dan berkembang.
    contohnya, glukosa diperlukan bagi menghasilkan cas2 elektrokimia yg menghantar mesej dari 1 neuron ke 1 neuron yg lain merentasi sinaps, akson dan dendron.
    cas elektrokimia ini dinamakan sbg implus dan otak tidak dpt berfikir dgn baik jika implus yg secukupnya tidak dpt dihasilkan...
    otak memerlukan biokimia tertentu bagi menghasilkan implus yg cukup dan bertenaga.
    apabila tubuh kita gagal merembeskan biokimia itu secara optima,maka otak gagal berfungsi secara optima...
    (ehem3...termasuk plak ckit bab2 biology chap 3 form 5 ni...hehe... Razz sambil2 aya ckp ni leh aya ulangkaji ckit...) Razz

    ha...masih igt aktiviti air liur dan coklat tadi?
    air liur adalah sjenis biokimia dlm proses penghadaman, dirembeskan dgn byk apabila kita percaya adanya coklat dlm mulut...
    itulah juga yg berlaku pada otak kita apabila kita suka dan sronok dgn sesuatu subjek.
    biokimia yg diperlukan oleh otak dirembeskan dan otak bersedia memberikan fokus yg panjang, memproses idea, mendaftar idea, merumus idea, mnyimpan maklumat dan pelbagai aktiviti otak yg penting semasa kita belajar...
    sebab itu kita mudah belajar subjek yg kita suka dan sronok. (aya suka biology...hahaha...) Razz
    jika kita benci dan x suka sesuatu subjek?
    kesan adalah sebaliknya...
    (aya x suka add math...hahaha... Razz sbb tu result addmath "cantik' je... Razz )

    kesimpulannya...
    berwaspadalah dgn apa yg anda percayai terhadap sesuatu...
    kerana...
    tubuh anda adalah pengikut setia minda anda... Smile

    ok...sekian...sdikit motivasi dari org yg duduk kat wad ni utk anda semua... Razz



    pergh...
    NAK ATAU TAK NAK
    eheheheh
    anda yg menentukan
    itulah yg dinamakan mind set
    lala lala lala

    thanx aya


    _________________
    avatar
    amany

    Number of posts : 814
    Registration date : 2009-03-16

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  amany on Fri Apr 17, 2009 3:07 pm

    aha mmg besar sgt peranan mind set..
    so, sntiasalah memotivasikan diri anda..

    n nur, mmg kejayaan menuntut pengorbanan..
    sbb kejayaan tu mahal harganya..
    utk semua, all the best for the rest of the journey..
    hai hai


    _________________
    everybody has skeletons in their closet
    avatar
    Aya

    Number of posts : 1575
    Registration date : 2009-03-17
    Age : 25
    Location : rumahku terletak di bumi..malaysia..negeri sembilan..seremban..senawang.. taman sri kasih...hehehe..

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  Aya on Fri Apr 17, 2009 3:57 pm

    aha uncle...welkam... Wink

    btoi tu kak many... What a Face
    sentiasalah memotivasikan diri anda... gl
    nanti bila aya dah kuar hospital aya share lagi bab2 motivasi ni... What a Face
    suka sgt bende2 camni...hehehe... Razz


    _________________
    ******************************************************************************************************

    jgn lupe click sini Razz Razz Razz


    avatar
    uNcLe^ku :: انكل^كو

    Number of posts : 1935
    Registration date : 2009-03-17

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  uNcLe^ku :: انكل^كو on Fri Apr 17, 2009 8:15 pm

    kalo korg dah kata suka
    uncle lagi3 la suka
    ahahahah
    ngantuk la plak
    No No No


    _________________
    avatar
    Aya

    Number of posts : 1575
    Registration date : 2009-03-17
    Age : 25
    Location : rumahku terletak di bumi..malaysia..negeri sembilan..seremban..senawang.. taman sri kasih...hehehe..

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  Aya on Tue Apr 21, 2009 1:03 pm

    aya mmg suka pun... lol!
    nanti aya share lagi eh... Wink


    _________________
    ******************************************************************************************************

    jgn lupe click sini Razz Razz Razz


    avatar
    amany

    Number of posts : 814
    Registration date : 2009-03-16

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  amany on Wed Apr 22, 2009 1:24 pm

    Aya wrote:aha uncle...welkam... Wink

    btoi tu kak many... What a Face
    sentiasalah memotivasikan diri anda... gl
    nanti bila aya dah kuar hospital aya share lagi bab2 motivasi ni... What a Face
    suka sgt bende2 camni...hehehe... Razz


    ok aya..
    no prob, sharing is caring..
    waiting 4 ur other words..
    ^^,


    _________________
    everybody has skeletons in their closet
    avatar
    uNcLe^ku :: انكل^كو

    Number of posts : 1935
    Registration date : 2009-03-17

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  uNcLe^ku :: انكل^كو on Thu Apr 23, 2009 3:44 am

    sharing is caring
    caring is concern
    concern is meyebok
    ahahahaha
    bagi org yg menganggap seseorang itu bukan kawannya
    lol! lol! lol!


    _________________
    avatar
    amany

    Number of posts : 814
    Registration date : 2009-03-16

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  amany on Mon Apr 27, 2009 12:18 pm

    uNcLe^ku :: انكل^كو wrote:sharing is caring
    caring is concern
    concern is meyebok
    ahahahaha
    bagi org yg menganggap seseorang itu bukan kawannya
    lol! lol! lol!


    haha..
    sy xpnh anggap cmtu..
    lgpn, concern tandanya syg..
    lorh..
    ngee~
    btw, mne aya ya?
    tgh smgt tggu kata2 motivasi dy..
    Wink Wink


    _________________
    everybody has skeletons in their closet
    avatar
    Aya

    Number of posts : 1575
    Registration date : 2009-03-17
    Age : 25
    Location : rumahku terletak di bumi..malaysia..negeri sembilan..seremban..senawang.. taman sri kasih...hehehe..

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  Aya on Mon Apr 27, 2009 6:42 pm

    haluuu... lol!
    cak... Razz
    daku kembali di ruangan motivasi yg sgt daku minat ni... s1
    eheee~tgh smangat tunggu kata2 motivasi aya eh?
    orait...kali ni daku ingin bermotivasi lagi... Cool Cool Cool

    motivasi dariku pada hari ini ialah... Cool (jeng3...) Razz


    APA JUA YG BERLAKU...INGATI SELALU PRINSIP ITIK BERENANG...

    hahaha...ape kaitan itik berenang dgn ape yg aya nak ckp ni ek? Razz
    dah mmg hobiku suka mgaitkan ape yg daku nak cte ni ngan bende2 yg ade disekeliling kita... What a Face
    hari tu kaitkan dgn coklat...kali ni itik plak... Laughing
    saje je wat suprise... Razz

    okeh...daku mahu berbicara... s1

    meh sini aya ulang balik ape yg aya ckp tadi...
    APA JUA YG BERLAKU...INGATI SELALU PRINSIP ITIK BERENANG...

    ni ade satu penawar yg baik bagi mereka yg selalu kalut dan resah dlm mgendalikan idup. Very Happy
    apabila ade masalah dan kekurangan, slalunye ape yg bermain2 di minda diorang mesti camni... s3 (hahaha...kdg2 aya pun sama...) Razz

    Arrow minda mereka bercelaru
    Arrow cepat tertekan...stress gila goku
    Arrow kdg2 sampai hilang kewarasan berfikir tepukdahi (pernah berlaku padaku...) Sad

    Arrow hilang keupayaan utk bertindak

    dan yg paling teruk...sampai kehidupan menjadi semakin bercelaru kerana gagal bertenang dan x mampu nak mgawal hidup masing2... pale (pernah juga berlaku padaku satu mse dulu...) nanisy


    okeh...
    skarang ni aya nak tanye... Cool
    korg pernah tgk x itik berenang? What a Face
    x kisah la tgk dpn mata or tgk kartun pun bleh dikatakn pernah tgk la tu... Razz
    apa yg korg prasan bila tgk itik berenang? 😕
    nampak tenang dan tersusun kan? Very Happy
    mcm xde ape2 yg berlaku je... Razz rilek je itik tu brenang... Razz mcm mluncur dgn sendirinye... :93:


    tapi...
    mungkin ada yg x tau... Neutral
    sbenarnye,kat bwh permukaan air...kaki itik sdg bekerja keras bagi memastikan tubuhnya bergerak dan mluncur ke hadapan...
    aya ulang semula apa yg aya ckp, itik klihatan tenang, tetapi mreka sbenarnye bekerja keras bagi memastikan tubuhnya bergerak ke hadapan...
    tapi kita x nampak kerana ia brada di bwh permukaan air... silent
    itik2 tu bekerja keras bagi memastikan yg diri mereka xtidak dibawa arus deras sungai yg direnanginye...
    namun, adakah mereka menganggap itu satu bebanan?
    TIDAK. mereka tidak menganggap itu satu bebanan pun...
    sebab mereka suka berenang... I love you


    bgitulah gak utk mereka yg berjaya... s4
    nampak tenang dan gembira je kan...
    aya igt lagi ape yg my favourite motivator ckp... I love you (ahmad fadzli yusof...) Very Happy
    dia ckp, minda dan fikiran mereka yg berjaya ni sbnrnye sntiasa bekerja bagi memastikan hidup mereka terus maju ke hadapan...
    Arrow mereka slalu berfikir dan mrancang hidup mereka...
    Arrow mereka tidak biarkan hidup mereka dibawa arus khidupan...
    Arrow mereka sentiasa menganalisa dan mrancang kehidupan...
    (x silap aya dia kata lebih kurang camtu la...) Neutral

    adakah mereka yg berjaya itu merasakan sgala susah payah perit kerja keras diorg tu sume sebagai satu bebanan? Neutral
    tidak juga... Cool
    sebab...bagi mereka, itu satu kseronokan sperti itik yg gembira kerana dpt berenang... Very Happy

    tu la maksud aya... Wink Wink Wink
    sekian...wassalam...
    Surprised


    _________________
    ******************************************************************************************************

    jgn lupe click sini Razz Razz Razz


    avatar
    uNcLe^ku :: انكل^كو

    Number of posts : 1935
    Registration date : 2009-03-17

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  uNcLe^ku :: انكل^كو on Sat May 02, 2009 11:54 am

    fuyo....
    bole jadi ahli falsafah ni
    huhuhu
    lala lala lala


    _________________
    avatar
    Aya

    Number of posts : 1575
    Registration date : 2009-03-17
    Age : 25
    Location : rumahku terletak di bumi..malaysia..negeri sembilan..seremban..senawang.. taman sri kasih...hehehe..

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  Aya on Sun May 03, 2009 8:53 am

    uik...xde la sampai camtu... Razz
    ekceli tu sume catatanku dlm diari...
    eden ade 1 diari motivasi...buat diri sendiri n org len gak...huhuhu... Cool
    sume catatanku dari daku form 1 sampai skarang akanku sharekan di sini... What a Face
    orait... Wink
    tunggu catatanku yg sterusnye... Cool
    di page lain nanti... Razz


    _________________
    ******************************************************************************************************

    jgn lupe click sini Razz Razz Razz


    avatar
    florist_tecik

    Number of posts : 679
    Registration date : 2009-03-19

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  florist_tecik on Mon May 04, 2009 3:18 pm

    Aya wrote:uik...xde la sampai camtu... Razz
    ekceli tu sume catatanku dlm diari...
    eden ade 1 diari motivasi...buat diri sendiri n org len gak...huhuhu... Cool
    sume catatanku dari daku form 1 sampai skarang akanku sharekan di sini... What a Face
    orait... Wink
    tunggu catatanku yg sterusnye... Cool
    di page lain nanti... Razz

    diari......
    hm.....banyak benda yang nak ditulis dalam objek tue
    tp....
    ngeheheheh
    kdg2...bmonolog dlm hati sahaja pun dpt tenteramkan jiwa...
    diari.....ngehehehehe....
    mmg btul diari kdg2 dapat mmotivasikan diri
    avatar
    amany

    Number of posts : 814
    Registration date : 2009-03-16

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  amany on Fri May 08, 2009 1:27 pm

    uNcLe^ku :: انكل^كو wrote:fuyo....
    bole jadi ahli falsafah ni
    huhuhu
    lala lala lala


    hee ahli2 falsafah lain pn mkn asap je la, hoho..
    taderla, gurau2 je..
    ^^,


    _________________
    everybody has skeletons in their closet
    avatar
    uNcLe^ku :: انكل^كو

    Number of posts : 1935
    Registration date : 2009-03-17

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  uNcLe^ku :: انكل^كو on Fri May 08, 2009 2:12 pm

    ehehehe
    sesapa yg rasa cite die best bagi la uncle baca diarinya
    huhuhuh
    lala lala lala


    _________________
    avatar
    shasha_crysella

    Number of posts : 1066
    Registration date : 2009-03-19
    Age : 32
    Location : Kelantan

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  shasha_crysella on Fri May 08, 2009 3:00 pm

    mana boleh bca diari...
    rahsia peribadi tu..
    wakaka..
    avatar
    Aya

    Number of posts : 1575
    Registration date : 2009-03-17
    Age : 25
    Location : rumahku terletak di bumi..malaysia..negeri sembilan..seremban..senawang.. taman sri kasih...hehehe..

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  Aya on Fri May 08, 2009 4:42 pm

    ecece...suka suki je uncle...
    diari motivasi bole... Razz
    diari harian x bole... Razz Razz Razz


    _________________
    ******************************************************************************************************

    jgn lupe click sini Razz Razz Razz


    avatar
    uNcLe^ku :: انكل^كو

    Number of posts : 1935
    Registration date : 2009-03-17

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  uNcLe^ku :: انكل^كو on Sun May 10, 2009 1:28 am

    boleh
    kalo tuannya bagi
    ahahahah
    sapa kata xbole
    apadas
    gelak2 gelak2 gelak2


    _________________
    avatar
    aDiLAh..

    Number of posts : 1265
    Registration date : 2009-03-25
    Age : 21
    Location : what eve..huhu

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  aDiLAh.. on Mon May 11, 2009 7:35 pm

    salam..
    daku buat pertama kalinya mas0k ke ruangan ini..
    hehe..
    ha..
    saudara2 dn saudari2 sekalian..
    ape yg k0rg tgh bualkn nie..
    avatar
    amany

    Number of posts : 814
    Registration date : 2009-03-16

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  amany on Thu May 14, 2009 12:46 pm

    uNcLe^ku :: انكل^كو wrote:ehehehe
    sesapa yg rasa cite die best bagi la uncle baca diarinya
    huhuhuh
    lala lala lala


    haha..
    sy ada diari, nk bce?
    hee ble bce blk, rse cm lwk gle..
    hoho..
    n diary sy dlm english colloq, so, xrmi yg phm..
    maka slmtla diari sy itu, muahaha~


    _________________
    everybody has skeletons in their closet
    avatar
    amany

    Number of posts : 814
    Registration date : 2009-03-16

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  amany on Thu May 14, 2009 12:57 pm

    aDiLAh.. wrote:salam..
    daku buat pertama kalinya mas0k ke ruangan ini..
    hehe..
    ha..
    saudara2 dn saudari2 sekalian..
    ape yg k0rg tgh bualkn nie..


    waalaikumussalam adilah..
    hee welcome2..
    ktorg borak ttg motivasi, tp tatau cmne blh msok cte psl diari plk, muahaha~
    btw, come n join us, the more the merrier..
    ^^,


    _________________
    everybody has skeletons in their closet
    avatar
    Aya

    Number of posts : 1575
    Registration date : 2009-03-17
    Age : 25
    Location : rumahku terletak di bumi..malaysia..negeri sembilan..seremban..senawang.. taman sri kasih...hehehe..

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  Aya on Fri May 15, 2009 6:16 pm

    ade sape2 yg nak share motivasi? What a Face What a Face What a Face


    _________________
    ******************************************************************************************************

    jgn lupe click sini Razz Razz Razz


    avatar
    uNcLe^ku :: انكل^كو

    Number of posts : 1935
    Registration date : 2009-03-17

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  uNcLe^ku :: انكل^كو on Sun May 17, 2009 11:42 pm

    xreti lagi la
    kui3
    lol! lol! lol!


    _________________
    avatar
    amany

    Number of posts : 814
    Registration date : 2009-03-16

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  amany on Mon May 18, 2009 2:09 pm

    Aya wrote:ade sape2 yg nak share motivasi? What a Face What a Face What a Face


    gimme a tyme..
    klu ada mse, i'll post it 'ere kay..
    ^^,


    _________________
    everybody has skeletons in their closet
    avatar
    aDiLAh..

    Number of posts : 1265
    Registration date : 2009-03-25
    Age : 21
    Location : what eve..huhu

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  aDiLAh.. on Mon May 18, 2009 9:58 pm

    k.many..
    k0ngsilah m0tivasi2 yg x memb0sankn ..
    huhu..
    Rolling Eyes Rolling Eyes
    avatar
    Aya

    Number of posts : 1575
    Registration date : 2009-03-17
    Age : 25
    Location : rumahku terletak di bumi..malaysia..negeri sembilan..seremban..senawang.. taman sri kasih...hehehe..

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  Aya on Tue May 19, 2009 6:02 pm

    uNcLe^ku :: انكل^كو wrote:xreti lagi la
    kui3
    lol! lol! lol!
    ehehe...bukan uncle suka ke bab2 motivasi ni? Razz


    _________________
    ******************************************************************************************************

    jgn lupe click sini Razz Razz Razz



    Sponsored content

    Re: Motivasi Dalam Kehidupan

    Post  Sponsored content


      Current date/time is Tue Sep 25, 2018 7:33 am